Informatie

Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel (70%) van de slachtoffers bevindt zich in of rond het huis, als er niet binnen 6 minuten iets gebeurd overleeft meer dan 90% een hartstilstand niet...

De eerste 6 minuten na intrede van een circulatiestilstand zijn cruciaal!
"6-Minutenzone" is de aanduiding voor de omgeving waarin men binnen 6 minuten:

  • Een circulatiestilstand herkent en direct 112 belt
  • Start met hartmassage/beademing
  • Eén of meerdere stroomstoten geeft met een AED (Automatische Externe Defibrillator)

Niet elke reanimatie zal slagen omdat niet alle ritmestoornissen te behandelen zijn. Maar als binnen de 6 minuten na intrede van de circulatiestilstand snel en doeltreffend wordt gehandeld, dan is de overlevingskans van de patiënt 50-70% en wordt de schade aan de hersenen beperkt.


Waarom een 6-Minutenzone?

Ambulances hebben een aanrijtijd van 8-10 minuten en dat is voor een circulatiestilstand te lang! U begrijpt dat uw hulp, samen met die van andere burgerhulpverleners, een leven kan redden.

U moet natuurlijk wel gealarmeerd worden en daarvoor is het alarmeringsmiddel HartslagNu ontwikkeld die, in geval van een acute circulatiestilstand, de aangemelde burgerhulpverleners in een 6 minutenzone per SMS of via de App kan alarmeren.HartslagNu


HartslagNu wordt geactiveerd door de centralist van Meldkamer Brabant-Zuidoost waar de 112 meldingen binnenkomen. Per alarmering worden gemiddeld 30 burgerhulpverleners door HartslagNu per SMS en de App gealarmeerd. 10 worden rechtstreeks naar het slachtoffer gestuurd om te reanimeren, 20 krijgen in hun oproep ook de locatie van een AED en brengen die naar het slachtoffer. 

Het systeem kijkt in een database naar postcodes en stuurt een SMS naar burgerhulpverleners in een straal van maximaal 1.5 km rond het slachtoffer. Het nadeel is dat deze mensen niet thuis zijn of hun telefoon niet horen of aan hebben staan. Met de App worden burgerhulpverleners gealarmeerd die daadwerkelijk in de buurt van het slachtoffer zijn en dus heel snel kunnen starten met reanimeren. De App gebruikt hiervoor de locatie voorzieningen van de smartphone van de burgerhulpverleners. Bij een oproep wordt een Sms-bericht en een pushbericht (bericht van de App) verzonden. Dit vergroot de kans dat direct gehoor gegeven kan worden aan de oproep. Naast de alarmering via de App blijft alarmering via een Sms-bericht bestaan. Als je de App uitzet (niet verwijderen) word je gealarmeerd via een Sms-bericht op basis van het opgegeven adres (of adressen).

Belangrijk: De App is te vinden in de Apple store en de Google Play Store onder de naam 'HartslagNu'. Voor een goede werking van de App moet je ingelogd blijven en de locatievoorziening van je smartphone altijd aanzetten. Het batterijverbruik is minimaal. Voor meer informatie over HartslagNu lees verder de informatie op onze site of meer informatie op de site van HartslagNu.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Kijk dan of je het antwoord kan vinden bij 'veelgestelde vragen'.