HartslagNu

hartslagnu logo

HartslagNu is het oproepsysteem dat burgerhulpverleners via een bericht op de mobiele telefoon oproept om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie. Een burgerhulpverlener kan vaak eerder dan de professionele zorg ter plaatse zijn en de reanimatie opstarten

Ook een geregistreerde AED kan door een burgerhulpverlener worden opgehaald en ingezet bij een mogelijke circulatiestilstand.

In de meeste gevallen van een circulatiestilstand is het normale hartritme zeer ernstig verstoord. Het gevolg is dat het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets gedaan wordt.

 Twee zaken zijn van levensbelang:

  • Een schok toedienen met een AED (Automatische Externe Defibrillator) en reanimatie. In ongeveer de helft van de reanimaties is een schok nodig om het hart weer op gang te krijgen. Hoe sneller die schok wordt toegediend hoe groter de overlevingskans.
  • Reanimatie, het geven van borstcompressie en mond op mondbeademing, zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen op gang gehouden wordt.

Een ambulance heeft gemiddeld zo'n 12 minuten nodig om bij het slachtoffer te komen terwijl elke minuut de overlevingskans daalt met 5 - 10%. Reanimatie moet daarom direct gestart zijn, elke seconde telt. Jouw reanimatie als burgerhulpverlener en het toedienen van een schok met de AED binnen 6 minuten zijn dus van levensbelang.

Burgerhulpverleners
Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden niet alleen twee ambulances op weg gestuurd, maar wordt ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via een sms of via de speciale app.

HartslagNu is een SMS alarmeringssysteem op basis van het opgegeven adres (of adressen) van burgerhulpverleners. Deze vrijwilligers hebben zich laten registreren en zijn bekwaam en gecertificeerd om een reanimatie te kunnen uitvoeren en een AED te bedienen. De adressen van geregistreerde en beschikbare AED’s staan in HartslagNu vermeld. Ook is er een App van HartslagNu die uitgaat van de locatie voorzieningen van de smartphone om te bepalen welke burgerhulpverleners echt in de buurt van een slachtoffer zijn. 

De Meldkamer Ambulancezorg stuurt de adresgegevens van een slachtoffer naar HartslagNu. 
HartslagNu zoekt alle geregistreerde hulpverleners binnen een straal van 750m en stuurt deze personen een SMS of push bericht met een oproep om direct naar het slachtoffer te gaan, met het adres waar ze naar toe moeten en de datum en tijd van de oproep.
Is er geen AED beschikbaar dan ontvangen de vrijwilligers allemaal dezelfde boodschap.
Is er een AED beschikbaar dan wordt er een onderscheid gemaakt, gebaseerd op afstand, tussen deelnemers die direct naar het slachtoffer worden gestuurd en deelnemers die eerst een AED moeten gaan halen en dan naar het slachtoffer worden gestuurd. Alle burgerhulpverleners krijgen in het bericht de vraag of zij wel of niet kunnen gaan. Als er voldoende op 'ja' hebben gedrukt stuurt het systeem de rest het bericht dat zij niet meer hoeven te gaan.

Politie en brandweer
Omdat de aanrijdtijd van 6 minuten door de ambulance meestal niet wordt gehaald worden bij een reanimatie ook vaak een politieauto die in de buurt is en een Brandweer Reanimatie Team (BRT) gealarmeerd. Zij hebben ook een mobile AED tot hun beschikking en kunnen net als de burgerhulpverleners vaak heel snel ter plaatsen zijn.  Voor meer informatie over de achtergrond en werking van HartslagNu zie www.hartslagnu.nl

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Kijk dan of je het antwoord kan vinden bij 'veelgestelde vragen'.