HartslagNu is het oproepsysteem dat burgerhulpverleners via een bericht op de mobiele telefoon oproept om ter plaatse te gaan bij een mogelijke reanimatie. Een burgerhulpverlener kan vaak eerder dan de professionele hulpverlening ter plaatse zijn en de reanimatie opstarten.
Een bij HartslagNu aangemelde AED kan door een burgerhulpverlener worden opgehaald en ingezet bij een mogelijke circulatiestilstand.
In de meeste gevallen van een circulatiestilstand is het normale hartritme ernstig verstoord. Het gevolg is dat het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets gedaan wordt.
Twee zaken zijn van levensbelang:
- Een schok toedienen met een AED. Hoe sneller die schok wordt toegediend hoe groter de overlevingskans.
- Reanimatie. Het geven van borstcompressies en mond-op-mond beademing zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen op gang gehouden wordt.
Een ambulance heeft gemiddeld zo'n 12 minuten nodig om bij het slachtoffer te komen terwijl elke minuut de overlevingskans daalt met 5 - 10%. De reanimatie moet daarom zo snel mogelijk gestart worden. Elke seconde telt. Reanimatie en het toedienen van een schok met de AED binnen 6 minuten zijn dus van levensbelang.
Burgerhulpverleners
Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden niet alleen twee ambulances op weg gestuurd. Ook wordt een groep burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via een sms, de HartslagNu app of via de telefoon.
HartslagNu is een SMS-alarmeringssysteem op basis van het opgegeven adres (of adressen) van burgerhulpverleners. Deze vrijwilligers hebben zich laten registreren en zijn gecertificeerd om een reanimatie te kunnen uitvoeren en een AED te bedienen. De adressen van aangemelde AED’s staan in de HartslagNu app vermeld. Met de app worden burgerhulpverleners gealarmeerd die daadwerkelijk in de buurt van het slachtoffer zijn. De app gebruikt hiervoor de locatievoorzieningen van de smartphone van de burgerhulpverleners. Bij een oproep wordt een SMS en een pushbericht (app) verzonden. Dit vergroot de kans dat direct gehoor gegeven kan worden aan de oproep. Naast de alarmering via de app blijft alarmering via een SMS bestaan. Als je de app uitzet (niet verwijderen) word je ook niet gealarmeerd via een SMS op basis van het opgegeven adres (of adressen).
De Meldkamer Ambulancezorg stuurt de adresgegevens van een slachtoffer naar HartslagNu. HartslagNu zoekt alle geregistreerde hulpverleners binnen een straal van 750 m en stuurt deze personen een SMS of push bericht met een oproep om direct naar het slachtoffer te gaan. In de oproep staat het adres waar ze naar toe moeten, de datum en de tijd. Ook mensen die niet thuis zijn ontvangen deze SMS.
Is er geen AED beschikbaar dan ontvangen de vrijwilligers allemaal dezelfde boodschap.
Is er een AED beschikbaar dan wordt er een onderscheid gemaakt, gebaseerd op afstand, tussen deelnemers die direct naar het slachtoffer worden gestuurd en deelnemers die eerst een AED moeten gaan halen en dan naar het slachtoffer worden gestuurd. Alle burgerhulpverleners krijgen in het bericht de vraag of zij wel of niet kunnen gaan. Als er voldoende mensen op 'ja' hebben gedrukt stuurt het systeem de overigen het bericht dat zij niet meer hoeven te gaan.
Belangrijk: De app is te vinden in de Apple store en de Google Play Store onder de naam 'HartslagNu'. Voor een goede werking van de app moet je ingelogd blijven en de locatievoorziening van je smartphone altijd aanzetten. Het batterijverbruik is minimaal. Voor meer informatie over HartslagNu lees verder op de site van HartslagNu.
Na de oproep is het belangrijk dat je altijd het evaluatieformulier invult dat je van HartslagNu gekregen hebt. Geef daarbij altijd aan als de AED die je gebracht hebt ingezet is geweest. Noteer de adresgegevens van de AED zodat een arts die contact zoekt met HartslagNu de gegevens van de AED kan uitlezen.
Politie en brandweer
Omdat een aanrijtijd van 6 minuten door de ambulance meestal niet wordt gehaald worden bij een reanimatie ook vaak een politieauto die in de buurt is en het Brandweer Reanimatie Team (BRT) gealarmeerd. Zij hebben een mobiele AED tot hun beschikking en kunnen net als de burgerhulpverleners vaak heel snel ter plaatsen zijn. Voor meer informatie over de achtergrond en werking van HartslagNu zie www.hartslagnu.nl.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Kijk dan of je het antwoord kan vinden bij veelgestelde vragen.