Samenwerking met hulpdienstenDe samenwerking tussen burgerhulpverleners en professionals (brandweer, politie, ambulance) gaat in de meeste gevallen goed. Kom je bij het slachtoffer binnen meld je dan altijd door hard te zeggen dat je BURGERHULPVERLENER bent. De centralist van de meldkamer weet dan ook dat de burgerhulp is gearriveerd en voor de aanwezige is het duidelijk wat jij komt doen.
Wanneer je bij aankomst al één ambulance of politievoertuig ziet staan, keer dan niet direct om maar stel je aan de hulpdiensten voor als burgerhulpverlener en vraag of je ergens mee kunt helpen. Mocht blijken dat jouw hulp niet nodig is, dan kun je voorstellen om nog ongeveer vijf minuten buiten te wachten om andere burgerhulpverleners weer terug te sturen.

Ben herkenbaar als burgerhulpverlener
Als de hulpdiensten aankomen op het adres van het slachtoffer is het voor hen vaak niet duidelijk wie er nu familie, een nieuwsgierige voorbijganger of een burgerhulpverlener is. Wij adviseren bij iedere AED die is aangemeld bij HartslagNu minimaal 1 HartslagNu-hesje te voegen. Degene die dan als 4e (zie 10 geboden bij HartslagNu-oproep) bij de reanimatie aankomt, kan dit vestje aandoen en buiten de hulpdiensten en de overige burgerhulpverleners opvangen. Heb je als burgerhulpverlener geen HartslagNu-hesje dan kun je een geel hesje aantrekken. Voor de bij HartslagNu aangemelde AED's in Eindhoven hebben wij gratis HartslagNu-hesjes beschikbaar.

Overdracht aan de ambulance

Je kunt bij de familie of kennissen proberen om gegevens over het slachtoffer uit te vragen. Relevante gegevens die je aan het ambulanceteam kunt overdragen zijn:

  • Wie ben jij?
  • Wie en is het slachtoffer? 
  • Wat heb je al geconstateerd en gedaan?
  • Hoeveel analyses/schokken heeft de AED gedaan?
  • Hoe laat was het laatste contact met het slachtoffer?

Houdt bij het verstrekken van informatie rekening met de privacy. Ga respectvol om met de dingen die je ter plekke hoort en ziet. Mocht je wat gegevens hebben opgeschreven, vernietig die dan direct na de hulpverlening.

Aannames doet een mens regelmatig maar het is niet verstandig om er blindelings van uit te gaan. Het helpt om met elkaar te overleggen op grond van feiten. Spreek jouw gedachten uit en kijk of iedereen het zelfde beeld van de situatie heeft.